Terug naar wandelevents

Uniek: Wandelexcursie Visvijvers Valkenhorst

kijken & genieten

Valkenhorst - WandelWeek

Donderdag 20 april 2017 | ochtend

Het natuurreservaat van Valkenhorst is normaal gesproken gesloten voor publiek. Slechts eenmaal per jaar maakt Brabants Landschap een uitzondering en opent zij de deuren van de visvijvers.

Vogelparadijs van Brabant
Valkenhorst is één van de vogelparadijzen van Brabant. Dat is echter niet altijd zo geweest… In de vorige eeuw werden hier valken gevangen. De heidevelden waren hier uitermate geschikt voor. Zodra de valken waren getraind, werden de vogels verkocht aan adellijke hoven in binnen- en buitenland. Valkenswaard was er internationaal beroemd om.

Rondleiding met gids
Tijdens een wandeling met de WandelWeek Valkenswaard merk je niets meer van de valkerij van vroeger. Toen rond 1900 de klad kwam in deze ‘sport’, moest worden uitgekeken naar een andere bestemming van de heide. Ze werd beplant met bos en aan de Tongelreep (beek) werden visvijvers gegraven. Vooral karper, toen populair volksvoedsel, werd er gekweekt. De vijvers werden bemest en de vissen bijgevoerd: het leek wel intensieve veeteelt. Logisch dat daar allerlei wilde dieren van meeprofiteerden, zoals otters en visetende vogels. Deze werden uiteraard te vuur en te zwaard bestreden.

Exclusief domein van zeldzame vogelsoorten
Toen Brabants Landschap de vijvers in 1987 overnam, is de viskweek afgebouwd. De vogels zijn gebleven en hoeven niet langer bang te zijn voor een paalklem of geweer. Je ziet er allerlei soorten eenden, ganzen, zwanen en roofvogels. Bijzonder is het broeden van de roerdomp en zijn miniatuuruitgave ‘het woudaapje’.

Startlocatie & parkeren
HSV Venbergen – De Oase 5, Valkenswaard

Programma

09.00 uur             Start Wandelexcursie 1 (maximaal 40 deelnemers o.l.v. 2 boswachters) – VOL

10.00 uur             Start Wandelexcursie 2 (maximaal 40 deelnemers o.l.v. 2 boswachters) – VOL

 

Kosten & Aanmelden

De kosten voor deelname aan deze wandelexcursie bedragen € 2,50 per persoon. Deze bijdrage kun je contant voldoen op 20 april voor aanvang van de excursie aan de organisatie van de WandelWeek. Vooraf aanmelden is – gezien het beperkt aantal plaatsen – noodzakelijk. Beschermers van het Brabants Landschap betalen niets voor deze wandelexcursie.

Helaas, de beschikbare plaatsen zijn allemaal gereserveerd. Gelukkig zijn er nog tal van andere leuke activiteiten tijdens de WandelWeek.

 

Word ook beschermer

Bescherm de leefomgeving van de vele plant- en diersoorten in Brabant voor € 1,25 per maand en profiteer met het hele gezin van de vele voordelen. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

Kijk voor meer informatie over Valkenhorst op de website van De Groote Heide.